Architektura 21szego wieku : Sixpoints / Lyn Rice Architects

Wpis LRA dla nowego 321 000sf, 140 milionów dolarów kampusu Muzeum Historii Polski, Sixpoints, obejmuje obszerne galerie stałe i tymczasowe, mini-wieżę akademicką i wykładową, księgarnię i sklep z upominkami, kawiarnie wewnątrz i na zewnątrz oraz wieżę administracyjno-widokową z widokiem na dramatyczny zielony pas zieleni Warszawskiej.
Witryna znajduje się w sąsiedztwie historycznego Zamku Ujazdowskiego w centrum Warszawy, a LRA wyartykułowała sześć głównych elementów programowych w dyskretnych elementach architektonicznych, które zmniejszają widoczną masowość projektu i które mają specyficzny charakter i dostęp.
Pawilony te wypromieniowują i definiują publiczne forum wewnątrz / na zewnątrz, tworząc tętniące życiem, aktywne centrum muzealne.
nowe centrum działalności kulturalnej i edukacyjnej oraz punkt wspólny, który łączy wszystkie części MHP.
Więcej zdjęć i pełny opis architekta po przerwie.
Sześć pawilonów to: (1) Pawilon wejściowy Park ze spadzistym, zewnętrznym dachem amfiteatru, (2) Pawilon Rock + jasny pawilon wystawowy ze świetlikami monitorowymi, (3) Pawilon badawczy / akademicki + pawilon administracyjny z kawiarnią wewnątrz / na zewnątrz i tarasem widokowym, (4) Pawilon na stały pawilon dwupoziomowy z regulowanym sufitem w kształcie świetlika, (5) Galeria wystaw czasowych typu Cantilevered z panoramicznym dachem Scarp, oraz (6) pawilon edukacyjny z salą foyer i widownią otwartą na park i Forum Zewnętrzne.
Forum plenerowe pozwala Parkowi wpłynąć do MHP i stworzyć poczucie miejsca w Parku.
Osiem dużych okwiatów nieba usytuowanych pomiędzy forami wewnętrznymi i zewnętrznymi zapewnia widoki i światło dzienne do głównych przestrzeni publicznych.
Rozproszone oświetlenie galerii ekspozycyjnej do stałej kolekcji wchodzi w skład serii zarówno świetlików do monitorów, jak i regulowanych świetlików żaluzjowych (tworzących cechy świetlne podobne do Dia: Beacon), oraz w galerii wystaw czasowych Cantilevered, która przesuwa się na południe przez krawędź skarpy, przez pole z ogniw świetlnych zakończonych panoramicznym, głębokim widokiem na zalesiony teren poniżej.
LRA zepchnęło programy na miejsce nie tylko w celu zmniejszenia skali kompleksu, ale także w celu zmniejszenia zużycia energii i wynegocjowania nowych połączeń między górnymi i dolnymi poziomami skarp.
LRA utrzymuje pas zieleni Warszawskiej i rozszerza obszar parku górnego, minimalizując w ten sposób ruch na Górnym Parku.
Podstawowy samochód i autobus wysiadamy ustawia się na dolnym poziomie skarpy, aby skorzystać z naturalnych spadków terenu i umożliwia pełny dostęp do parkingu bez korzystania z rozległych ramp.
[więcej w: biologiczne oczyszczalnie ścieków, gablota ogłoszeniowa, inhibitor korozji ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: biologiczne oczyszczalnie ścieków gablota ogłoszeniowa inhibitor korozji