Budownictwo i architektura : Astrup Fearnley Museet / Renzo Piano Building Warsztat

Astrup Fearnley Museeet.
Nic Lehoux Nowo wybudowana Astrup Fearnley Museet, zaprojektowana przez Renzo Piano Building Workshop we współpracy z Narud-Stokke-Wiig, otworzyła się na oszałamiającym nabrzeżu w dzielnicy Tjuvholmen w Oslo.
90 milionów, 7000 metrów kwadratowych struktury zapewnia miejsce na kolekcję muzealną, wystawy czasowe, sklep z pamiątkami i kawiarnię.
Smukłe stalowe kolumny podtrzymują szklany dach w formie żagla, który stanowi schronienie dla wyblakłej okładziny z drewna, jednocześnie oświetlając bogatą kolekcję sztuki współczesnej z miękkim, naturalnym światłem.
Muzeum wystartowało z udziałem To Be With Art Is All We Ask, wystawą wybranych prac z kolekcji Astrup Fearnley, przez jednych z najbardziej innowacyjnych współczesnych artystów na świecie.
Kontynuuj po przerwie, aby dowiedzieć się więcej.
Oświadczenie architektoniczne przez warsztat budowlany Renzo Piano: Astrup Fearnley Museeet.
Nic Lehoux Projekt znajduje się w cudownym miejscu w najbardziej oddalonym miejscu, gdzie miasto ciągnie się do fiordu; jest to duże schronienie dla sztuki nad trzema budynkami zintegrowanymi w krajobrazie, naturalnym celem promenady z ratusza wzdłuż nabrzeża portowego.
Muzeum zaczyna się na zewnątrz: park to organiczna gra kanałów, mostów i trawników, gdzie rzeźby kolekcji Selvaag są wyświetlane w naturze i na Piazza.
Będąc w środku, odwiedzający doświadczają czasowej wystawy Astrup Fearnley Museet w dużej przestrzeni o podwójnej wysokości, gdzie naturalne światło jest filtrowane ze szklanego dachu.
Astrup Fearnley Museeet.
Nic Lehoux Poziom po poziomie, sekwencja mniejszych przestrzeni sztuki połączona jest mostem, prowadzącym do parku i placu, łącząc wnętrze z otoczeniem.
Po przeciwnej stronie kanału znajdują się dwie kolejne przestrzenie dla sztuki na dwóch poziomach, ukazujące stałą kolekcję Muzeum.
To jest jak małe miasto, w którym odwiedzający może być w kontakcie z naturą, popływać, cieszyć się miejskim życiem, jednocześnie kontemplując sztukę.
Astrup Fearnley Museeet.
Nic Lehoux Projekt szklanego dachu mocno identyfikuje projekt.
Jego zakrzywiony kształt przecina kanał między budynkami.
Smukłe stalowe kolumny, wzmocnione olinowaniem, powtarzają sekwencję masztów żaglowych w porcie.
Okładzina drewniana, o delikatnym srebrnoszarym kolorze, przygotowana do ekspozycji na warunki atmosferyczne, podkreśla dynamiczny kształt szklanego dachu i przyczynia się do przyjaznego powitania Muzeum.
Astrup Fearnley Museeet.
Nic Lehoux To ma być miejsce do ciszy i medytacji, ale także gdzieś spotkać ludzi lub po prostu napić się kawy, patrząc na łodzie płynące po Fiordzie.
Architekci: Renzo Piano Building Warsztat we współpracy z Narud-Stokke-Wiig (Oslo) Lokalizacja: okolica Tjuvholmen w Oslo, Norwegia Koszt budowy: 700 mln NOK (90 mln euro) Powierzchnia zabudowy: 7000m2 Czas budowy: 2009-2012 Astrup Fearnley Museeet.
Nic Lehoux Klient: Selvaag Gruppen / Aspelin-Ramm Gruppen Zespół projektowy: E.Baglietto (wspólnik odpowiedzialny), O.de Nooyer z M.Aloisini, E.Filippetti, T.
F.
Rre, D.Hart, N.
Herland, A.Hoogeboom, S.
Ishida (partner), AKKarlsen, A.McClure, E.
Moro, M.
Neri, M.
Orlandi, A.Scarpa, C.Sovani i A.Gonzalez, M.Busk-Petersen, A.
Leite Flores, E.Santiago, Y.
Waterhouse; F.Cappellini, F.Terranova (modele) Struktura: AAS-Jacobsen, Seim & Hultgren Inżynieria mechaniczna i zapobieganie pożarom: Norconsult Elektrotechnika: PeR Rasmusseen AS Krajobraz: Gullik Gulliksen, Bj.
Rbekk & Lindheim Technika oświetleniowa i elewacyjna: Arup Consulting architekci dla projektu schematycznego: Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter AS Asystent wspomagający projektowanie systemu dachowego: Skandinaviska Glassystem
[przypisy: ral 7045, drzwi tarasowe przesuwne, polska woda praca do kitu ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: drzwi tarasowe przesuwne polska woda praca do kitu ral 7045