Nowoczesna architektura : Ossuary Orthen / Buijsenpennock Architects

Kiedy potrzebna konserwacja krajobrazu na 150-letnim cmentarzu w Orthen wymagała opróżnienia wielu grobów, zorganizowano konkurs na zaprojektowanie nowego miejsca odpoczynku dla 12 000 ludzi.
Architekci Buijsenpennock zareagowali zaprojektowaniem kostnicy, którą można zobaczyć jako serię ścian, wykonaną siatką z szorstkich dębowych kolumn i belek.
Więcej o kostnicy po przerwie.
Kostnica, rzadko spotykany rodzaj budowli w Holandii (zmarłych zwykle kładziono do odpoczynku w specjalnych studniach lub na polach), zawiera otwarte przestrzenie w ramach dębowych skrzynek, w których znajdują się szczątki zmarłych.
To, co zaczyna się jako struktura o otwartych oczkach, ostatecznie przekształci się w całkowicie trwałą całość, gdy więcej trumien zostanie wepchniętych do pustek.
Każda trumna otrzymuje imię osoby zmarłej, a daty urodzenia i śmierci są umieszczane wzdłuż krótszych boków pudełka.
Trumny są oddzielone materialistycznie od ramy, ponieważ ściany są po prostu cięte, a skrzynie są strugane i szlifowane.
Pokryty cynku i szklanym dachem światło słoneczne wchodzi do długich, wąskich i szczególnie wysokich korytarzy.
Duży dziedziniec zapewnia spokojną atmosferę dla tych, którzy pamiętają swoich bliskich.
Informacje o projekcie Projekt: Ossuarium konkursowe Orthen Klient: BAi, Den Bosch dla Cemetery Orthen, Den Bosch Architekci: architekci buijsenpennock (Ard Buijsen, Iris Pennock) Współpracownicy: A2 Studio, Rotterdam (renderingi); Reynoud Homan (typografia) Rok: 2009 Cena: 2.
cena Program: ostatnie miejsce spoczynku dla 12.000 zabitych osób Powierzchnia brutto: 883 m2 Wartość brutto: 5300 m3 Główne materiały: dąb, cynk, szkło
[podobne: hologramy els, gablota ogłoszeniowa, gabloty muzealne ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: gablota ogłoszeniowa gabloty muzealne hologramy els